Vad kul...

 ...att just du hittade hit och är nyfiken på vilka 

vi är som är en del av Calmas Universum!


Den korta beskrivningen är att vi är en mamma och dotter som älskar att skapa och vara kreativa. Vi har gjort våra olika kreativa projekt på var sitt håll som hobby, men fann tillsammans en gemensam hobby i betong-gjutning 2020 under pandemin och det är därför Calmas Universum nu fötts! Vi vill dela med oss av vårt intresse - att skapa med olika material -  med fler än familjen. Vi vill bidra med produkter som inte är massproducerade, utan gjorda med intuition, känsla och själ! Vår vision är att produkterna ska ge det där lugnet som de flesta önskar i sitt hem och inredning som i sin tur kan ge ett lugn i din kropp och själ. Vi väljer noga ut vad vi ska erbjuda på vår web-shop och allt som vi erbjuder har en tanke - att bidra till det där lugnet!  Vi vill även erbjuda produkter som du kanske inte visste att du behövde eller sett tidigare men som nu känns självklara. Vi önskar att du ska känna dig lugn bara av att komma in här på vår sida och bläddra runt bland produktbilder eller läsa vad som är i blickfånget just nu. 


Så för dig som vill veta ännu mer om varför vi skapade CALMAs Universum och om vår bakgrund - fortsätt att läsa här!


Det är jag som är mamman och jag heter Eva...

 Jag har alltid sen barnsben tyckt om att hålla på med textilier. Älskade när det blev dags i skolan att sy på maskin och göra alla övningar medan övriga ämnen bara gjordes av ren plikt :)  När barnen var små sydde jag alla kläder - både inne och ytterkläder samt kläder till mig själv och maken. Jag tog tidigt många brevkurser i detaljsömnad. Jag har lett studiecirkel på jobbet och enligt kursdeltagarna var jag en krävande lärare, eftersom de fick repa upp till de gjorde tills det blev rätt :). Därefter kom många år utan att sy eftersom jag inte hade tiden p.g.a mycket övertidsarbete och mycket stress och fick aldrig någon ro. Till slut sa kroppen och knoppen nej! Jag fick då hjälp att bena upp arbete och liv och hittade tillbaka till textilierna! Det hände när jag en dag  trampade in på Sy-festivalen i Göteborg. När jag öppnat dörren och satte ner mina fötter på mässans golv kände jag bara glädje! Åh vad jag längtat och saknat denna hobby! Jag började då gå på ett antal kurser för att lära mig quilta och njöt av att 'måla' med tygbitar.

 Sen dess har jag hunnit få sex underbara barnbarn och två bonusbarnbarn. Det har då blivit även bl a filtar, baby-nest, lekhagar, tyg-djur, förkläden och mössor (både till stora och små).

Under pandemin, när det inte var tillåtet att gå på kurser inomhus, så anmälde jag mig till en sommarkurs i betong-gjutning. Vi fick där lära oss både att gjuta i finbetong och flytspackel. Gjutning med flytspackel kändes enklare och resultatet kunde man jobba med redan efter en dag. När jag pratade och visade detta för familjen, fastnade Sandra direkt och vi började gjuta pumpor till Halloween. Sen blev det tomtar till jul och ägg till påsk :). Vid det här laget hade alla barnbarn och barn blivit involverade i målning av de gjutna  sakerna, vilket nu är ett stort intresse även för 'de små'.

Annat jag lärt mig under åren är att väva, vilket jag dock inte fastnade för. Korgmålning och målning med egen ägg-temperafärg (en gammal teknik). Detta var en kurs som min syster hittade till oss och som blev ett ett stort intresse under några år och då många fick små presenter i målad korg.


Jag som är dottern heter Sandra.....

Jag har alltid älskat att skapa och vara kreativ (vilket min mamma inte alltid uppskattade när jag tex målade på de nya tapeterna på väggen som treåring eller på hennes fina handmålade korgar som åttaåring) , men i bakgrunden har jag alltid haft Miss perfektionist som högsta chefen. Det tror jag har gjort att jag provat på många olika vägar att skapa och vart öppen att testa nytt, så något gott har det fört med sig. Samtidigt har jag även haft en stor optimism och en vilja att aldrig ge upp. Att ge skapandet en andra chans om och om igen. 

För 12 år sen kom jag in på personlig utveckling (som ett begrepp) och iden att vara sin egen chef, att ha något eget. Jag har jobbat som förskollärare många år då jag älskar att hjälpa människor att vara sitt bästa jag och att få vara med fråns start i människors liv är något speciellt. Tiden, resurserna och möjligheterna för mig och barnen kan man säga inte fanns där så mycket som behövdes för att jag skulle må bra. Att vilja ge dom de bästa, men samtidigt inte få eller kunna slet på mig inifrån och ut. Jag började då söka runt på fritiden efter utvecklande föreläsningar, kurser mm. 

För ca fem år sedan så sammanföll separation, ny arbetsplats och att lära sig bo själv för första gången på mina då 30 år.  För att göra en lång historia lite kortare så blev jag rejält utmattad och jag kom tillbaka till viss del efter några månader, men sedan in i sjukperiod numer två för 3,5 år sedan. Denna omgång satte djupa spår och blev konstaterat utmattningssyndrom, som sedan efter noll förbättring under flera år blev konstaterad svår adhd utöver, då 34 år gammal. Jag den tysta flickan i skolan som förvisso hade mycket kli i kroppen och svårt med fokus ändå hade lyckats få betyg, lyckats ta mig igenom en universitetsutbildning, hade adhd. Det var däremot en stor lättnad och jag fick en stor förståelse för varför så mycket trots stor ansträngning inte gick vägen för mig. Under dessa år har jag testat på olika typer av rehabiliterings-satsningar, så som grön rehab, måla som terapi och medicinsk yoga, vilket bidrog till att jag mer och mer kom in på personlig utveckling och min spirituella resa tog fart. 

 Jag är fortfarande där i, men viljan att ta mig ur det, att hitta lösningar håller i sig och under pandemin som sagt så hittade jag och mamma ett skapande som passade min prestationsångest mycket bättre än något annat och som inte kändes lika kravfyllt, betong-gjutning! Det blev ett sätt för min hjärna som alltid är på högvarv (även om den nu har ett lite lägre tempo med nya mediciner för adhd) att slappna av och vara i stunden. Detta gjorde att jag kom igång med skapande igen och märkte att andra gillade det jag skapade dessutom. 

 Drömmen är verkligen att kunna klara mig själv på egna ben, att inte vara beroende av någon annan varken mentalt eller inkomstmässigt. Att få skapa produkter som jag älskar att skapa, som ger mig lugn och ro i själen, men samtidigt kan skapa samma lugn i någon annans hem genom att få vara en del av deras inredning och vardag, det är verkligen en dröm. En dröm som ger mig framtidshopp! Att vid sidan om denna skapande del av mig få jobba med att hjälpa människor må bättre och bli starkare mentalt och spirituellt är också en stor del i min framtida vision för en hållbar Sandra!, för på min spirituella och andliga resa och läkning har jag även blivit diplomerat och kvalitetssäkrat medium. Helt enkelt, detta är mina drömmar och visioner för livet. Jag är övertygad, att om man arbetar med saker som gör en glad och lycklig så kommer man inte jobba en dag till i sitt liv. Livet är inte bara en lättsam nerförsbacke, utan det kommer gå uppför ibland och det kommer kännas kämpigt emellanåt, men om man i grunden älskar det man gör så kommer man klara det.Miljömedvetenhet

När vi tar fram våra produkter är vi noga med att vara rädda om vår miljö och om dig och mig!

De gjutna produkternas restprodukter lämnas på närmaste avfallsanläggning och inget gjutvatten hälls ut i vår fina natur.

Våra textila produkter är i möjligaste mån oeko-tex och/eller eco certifierade, vilket betyder att textilierna är framställda enligt humanekologiska krav, d.v.s. inte innehåller kemikalier i halter som är hälsoskadliga. Vi använder också återvunnen textil eller vintage som inköp på olika hjälporganisationers loppisar. Alla textilier är först tvättade i eco-tvättmedel och naturligt sköljmedel som vi själva gör av vatten, ättika och eteriska oljor.